ec_logo_pages
Duurzaamheidslening
Uitleg over de duurzaamheidslening.

U wilt een lagere energierekening of meer comfort in uw woning omdat u weet dat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om uw woning te isoleren of zelf energie op te wekken. Meestal vragen deze maatregelen een fors geldbedrag.

Uit de wijkenquête van 2012 en door vragen vanuit de wijk over (on)mogelijkheden voor een lening, is de energie coöperatie in overleg gegaan met de gemeente Leeuwarden. De vraag aan de gemeente is geweest; “Hoe kunnen we het mogelijk dat mensen met een kleinere beurs toch duurzame maatregelen kunnen treffen voor hun huis?” De gemeente heeft hiervoor in maart 2013 de gemeentelijke duurzaamheidslening ingesteld.

 • Waarvoor is de lening bedoeld?
  De duurzaamheidslening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in uw woning. U kunt hierbij denken aan het plaatsen van HR++ glas, isoleren van daken, muren en vloeren of het plaatsen van zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp enz. Een rekenvoorbeeld zien? "Klik hier"


 • Hoe werkt het ?

 • Met een huis met een WOZ waarde van max. € 150.000,- komt u in aanmerking voor deze lening tegen een lage rente tussen 2 en 3 %. U kunt minimaal € 2500,- en maximaal € 7.500,- lenen. De lening is bedoeld voor woningeigenaren van een woning met een WOZ waarde lager dan € 150.000. Deze regeling geldt helaas niet voor flats of appartementen, hij is alleen bedoeld voor de zogenaamde grondgebonden woningen.

 • Waarom nu?

 • Iedereen merkt de gevolgen van de economische crisis. Energiebesparende maatregelen verlagen uw energierekening en maken uw woning comfortabeler. Vaak bespaart u met de maatregelen voldoende op uw energierekening om de rentekosten van de lening te dekken. Door de tijdelijke BTW verlaging op arbeidsloon van 21 naar 6% voor verbouwingen is dit een gunstige tijd om uw huis duurzamer te maken.

  Als u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw huis zet, heeft u door de opwekking van stroom een lagere energierekening. Met het geld dat u verdient met de lagere energierekening kunt u de eerste jaren het grootste deel van de rente en aflossing van de lening betalen. Na een jaar of vijf, afhankelijk van uw leenbedrag, gaat u geld overhouden.

  Het aanvraag formulier voor de lening kunt u "hier" downloaden.

  Voor vragen of ondersteuning bij de aanvraag kunt u ook contact opnemen met de energie coöperatie via het contactformulier of telefonisch 06 - 40 44 00 38